Grazense speculaas

Erkend Ambacht

9 juli 2016

Erika Vanvuchelen (23) is de eerste door de overheid officieel erkend als ambachtsvrouw van Vlaanderen.
Met haar Grazense speculaas en perenbrood verovert ze al enkele jaren de zoete harten van Geetbets en ver daarbuiten. “Ik ben heel trots dat ik nu het onderscheid kan maken”, zegt Erika.

Sinds 1 juni 2016 kunnen ambachtslieden zich officieel laten erkennen door de FOD Economie.
Op 21 juni mocht ze zich voor de commissie gaan verdedigen en met succes, want zo werd ze de eerste erkende ambachtsvrouw in Vlaanderen.

Erika runde tot voor april ook nog een bakkerszaak met broodautomaten, maar om gezondheidsredenen moest ze hiermee stoppen. Nu focust ze zich vooral op het maken van speculaas en perenbrood, die ze in haar atelier in de Orsmaelstraat maakt en deze daarna op de markten en via haar webshop aan de man brengt.

Erika is kok van opleiding, maar ze schoolde zich in Syntra Leuven om tot bakker. Met succes, want ze sleepte ook al het Handmade In Belgium-label van Unizo in de wacht en de aanvraag voor erkend Vlaams-Brabants Streekproduct is lopende. Voor de uitreiking van het label van erkende ambachtsvrouw kreeg Erika minister van Zelfstandigen en Middenstand Willy Borsus op bezoek. Die ging eerder op de dag ook al langs bij de eerste erkende ambachtsman in het Franstalige gewest, Dethier in Huccorgne (Luik), producent van mosterd en tapenade. “Dankzij deze erkenning en het logo zullen de ambachtslieden hun erkenning kenbaar kunnen maken aan het grote publiek”, zegt Borsus. (VDT)